2012 m. balandžio 28 d., šeštadienis

Šiek tiek neprancūziškai*

Nors šis blog'as sukurtas pasidalinti mano įspūdžiams Prancūzijoje, tačiau pagautas įkvėpimo nusprendžiau pasidalinti savo mintimis apie pasaulį.

Šiandien buvau išvykęs į Lyoną susitikti su YFU moksleiviais, atvykusiais į Prancūziją. Į mano organizuotą susitikimą atvyko Maximiliano iš Meksiko, Valentine iš Venezuelos ir Marie iš Čekijos. Į Lyoną atvykau vos ne 13val., nes iš vakaro buvau sumaišęs traukinių tvarkaraščius ir Saint Etienne turėjau vos ne valandą praleisti laukdamas traukinio. Kaip bebūtų, susiradę vieni kitus Lyone nuėjome į parką prie geležinkelio stoties, kur papietavę sumuštiniais ir kiek paplepėję išsiruošėme į kino teatrą. Trijulė panorėjo eiti į filmą "The Avengers"(liet. „Keršytojai" ar kažkas tokio) pagal Marvels komiksus. Skaitytojas galbūt susimąstys, kodėl gi pradžioje rašiau, jog kalbėsiu ne apie Prancūziją, jeigu apie ją kalbu. Šis filmas ir yra tai, apie ką norėčiau pašnekėti.

Nors šio filmo galo nemačiau, kadangi turėjau skubėti į traukinį namo, bet pabaigą galima puikiai numanyti. Tiesa, nors filmas buvo prancūziškai įgarsintas, manau, jog supratau viską.
Filme pasakojama apie super-heroes - Iron Man, the Hulk, Thor, Captain America, kurie susiburia į komandą, kadangi atsirado blogiukas, norintis sukelti pasaulinį karą/tapti super-galingu ar kažkas pan. Tolimesnė eiga tipiška: įvyksta mini-supermūšis, kuriame superherojai parodo savo jėgas, pagauna blogiuką, bet vėliau vieni su kitais pradeda pyktis, blogiukas ištrūksta ir vėl turi kovoti.
Nors pabaigos nemačiau, tačiau 100% esu įsitikinęs, jog laimėjo "geriečiai"ir jie išgelbėjo pasaulį. Filmas man pasirodė per daug banalus, tipiškas ir amerikietiškas(no offense JAV, bet tiesiog sakau tiesą). Žinoma, esmė ne tame.

Bežiūrėdamas šį filmą, suvokiau, kodėl amerikiečiai taip myli savo šalį. Juk esame girdėję apie amerikiečius turistus, kurie išvykę į kitas šalis elgiasi arogantiškai, žemina kitus, teigia, jog Amerika geriausia ir pan. Jų elgesio nesiimsiu komentuoti, kaip ir nekalbėsiu, ar tai gerai, ar ne. Esmė tame, iš kur šis elgesys ateina.

Visi gerai žinome, jog amerikiečiai pamišę dėl komiksų. Juose pasakojama apie tuos pačius super-herojus, kurie kiekvieną dieną didvyriškai gelbėja pasaulį nuo blogiukų. Įsivaizduokite, jeigu perskaitytumėte komiksą apie kokį Captain America, kuris išgelbėja jauną merginą nuo kokios pabaisos, juk kiekvienas suvoktume, jog jis pasielgė teisingai. Kai tokių komiksų yra šimtai, imtumėme tikėti, jog ten, kur mes gyvename, yra teisingumas. Pridėkime propogandinius filmus, vaizduojančius, jog kituose kraštuose, kaip SSRS, egzistuoja neteisybė ir ką gauname? Ogi tai, jog mūsų šalis yra pilna teisinga, todėl ja galime didžiuotis. Na, o didžiuodamiesi kuo nors juk mes dažnai mėgstame pašiepti mūsų kaimynus, taip dar labiau įrodydami, jog mes gyvename geriau nei kiti.

Neimsiu kritikuoti amerikietiško elgesio. Esu už tai, kad kiekvienas iš mūsų turėtumėme mylėti savo gimtąjį kraštą. Yra posakis, jog tikslas pateisina priemones. Nežinau, ar jis teisingas, ar ne. Jeigu JAV tokiu būdu įteigia savo žmonėms, jog JAV yra teisinga ir gera šalis, - argi tas būdas iš esmės yra blogas? Suprantama, galbūt tai tiesiausias kelias į paprastas širdis.

Kaip bebūtų, ne apie tai norėčiau pakalbėti.
Kasdien Lietuvoje girdime(galbūt jau tai net ir spėjo pabosti)apie masinę emigraciją, kurią sukelia prasta ekonominė situacija, valdžios elgesys ir pan. Interneto portaluose gali pasiskaityti nemažai komentarų, kaip Kubilius gyvenimą sugriovė, kaip žmonės varo iš ir ant Lietuvos. Pačios emigracijos nepeiksiu - pritarsiu nuomonei, jog gerai, kad žmonės išvažiuoja, nes taip jie gali pažinti pasaulį, pasikeisti, pasisemti naujų idėjų, grįžti į Lietuvą, kur jas galėtų realizuoti. Tačiau niekada nepateisinsiu tų, kurie stumia ant savo Tėvynės. Tėvynė - tai vieta, kur Tu visada gali jaustis savas, kur žinai, kad tau gera. Tėvynė yra tik viena. Kas ją pažemina, tas parodo savo niekšiškumą. Praradai darbą, praradai namus, valdžia Tau sugriovė gyvenimą, todėl išvyksti į Angliją. Kaip ir minėjau, emigracijoje nematau nieko blogo. Tačiau išvykęs, būk geras, nepasakok, kokia Lietuva yra bloga, kokie lietuviai kvaili, jog sėdi bananų respublikoje, kai pats Tu nieko nepadarei, kad šią situaciją pakeistum. Esu įsitikinęs, jeigu kiekvienas iš mūsų pasistengtų kažką padaryti dėl savo šalies, mes ją greitai paverstume viena geriausių vietų Žemėje gyventi.

Štai priėjau prie to, ką norėjau pasakyti. Veikime kuo daugiau(redaguota skaitytojos pasiūlymu)! Veikime ką nors! Gražinkime Lietuvą, darykime ką nors, kad galėtume savo šalimi didžiuotis. O kultūrinės patirties savo darbams turime daug, kadangi mūsų istorija labai ilga ir įvairi. LDK laikai, XIXa. sukilimai, Vasario 16-oji, partizaninis karas, trėmimai, Kovo 11-oji, Sausio 13-oji - tai parodo, jog lietuviai yra tikrai drąsi tauta, nes ne kartą ėmėsi ginklo ir aukojo savo gyvybės vardan Tos.
Garsinkime Lietuvą pasauliui! Ir pamatysime, jog net ir čia gera gyventi!


*įrašo autorius yra žmogus, išreiškiantis meilę savo šaliai taip, jog neįžeistų kitų valstybių, tautų, žmonių(trumpiau tariant, jis patriotas). Be to, autorius šiame įraše nieko blogo nenorėjo pasisakyti prieš JAV, kurią svajoja aplankyti

1 komentaras:

  1. Tačiau niekada nepateisinsiu tų, kurie stumia ant savo Tėvynės. Tėvynė - tai vieta, kur Tu visada gali jaustis savas, kur žinai, kad tau gera. Tėvynė yra tik viena. Kas ją pažemina, tas parodo savo niekšiškumą.

    Šitie tavo žodžiai man labiausiai patiko. :)
    Esu visiškai už.

    AtsakytiPanaikinti